Du behöver
- 800 g urbenad lammstek
- salt, vitpeppar
- rapsolja
- 1 kg mandelpotatis, skalad, kokt
- och pressad
- 1 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 gul lök, skivad
- 1 isterband, delat och urskrapat
- 1 knippa morötter, skurna i bitar
- 200 g smålök, skuren i bitar
- 200 g persiljerot, skuren i bitar
- 4 gulbetor, skurna i bitar
- 200 g svartrot, skuren i bitar
- 1 spetskål, skuren i bitar
- 1 röd lök, skuren i bitar
- 3 vitlökklyftor, hackade
- 2 msk farinsocker
- 1/2 flaska (ca 3 1/2 dl) rött vin
- 1 liter kalvbuljong
- timjan, gärna backtimjan
- maizenamjöl
- gräslök, klippt
Gör så här
1
Putsa lammsteken. Salta, peppra och bryn i panna. Sätt in den i 120 graders ugnsvärme tills innertemperaturen är 52 grader. Låt vila.
2
3
Blanda potatisen med ägg, vete- mjöl och salt. Bryn löken och isterbandet. Salta och peppra. Rulla små bollar av potatisen.
4
Gör en grop och fyll med isterbandsröran. Koka kroppkakorna i lättsaltat vatten tills de flyter upp.
5
Kyl i isvatten.
6
7
Koka morötter, lök, persiljerot, gulbetor, svartrot och spetskål var för sig i lättsaltat vatten. Kyl i isvatten.
8
Bryn löksorterna och glasera dem i sockret. Slå på vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt kalvbuljongen och timjankvisten.
9
10
Koka ner till önskad smak och konsistens. Blir såsen för tunn, red med lite maizenamjöl. Sila såsen.
11
Stek kroppkakorna försiktigt liksom grönsakerna.
12
Strö över gräslök. Skär köttet i skivor och arrangera allt på tallrikar.