Du behöver

  • 800 g urbenad lammstek
  • salt, vitpeppar
  • rapsolja
  • 1 kg mandelpotatis, skalad, kokt
  • och pressad
  • 1 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 isterband, delat och urskrapat
  • 1 knippa morötter, skurna i bitar
  • 200 g smålök, skuren i bitar
  • 200 g persiljerot, skuren i bitar
  • 4 gulbetor, skurna i bitar
  • 200 g svartrot, skuren i bitar
  • 1 spetskål, skuren i bitar
  • 1 röd lök, skuren i bitar
  • 3 vitlökklyftor, hackade
  • 2 msk farinsocker
  • 1/2 flaska (ca 3 1/2 dl) rött vin
  • 1 liter kalvbuljong
  • timjan, gärna backtimjan
  • maizenamjöl
  • gräslök, klippt

Gör så här

1
Putsa lammsteken. Salta, peppra och bryn i panna. Sätt in den i 120 graders ugnsvärme tills innertemperaturen är 52 grader. Låt vila.

2

3
Blanda potatisen med ägg, vete- mjöl och salt. Bryn löken och isterbandet. Salta och peppra. Rulla små bollar av potatisen.

4
Gör en grop och fyll med isterbandsröran. Koka kroppkakorna i lättsaltat vatten tills de flyter upp.

5
Kyl i isvatten.

6

7
Koka morötter, lök, persiljerot, gulbetor, svartrot och spetskål var för sig i lättsaltat vatten. Kyl i isvatten.

8
Bryn löksorterna och glasera dem i sockret. Slå på vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt kalvbuljongen och timjankvisten.

9

10
Koka ner till önskad smak och konsistens. Blir såsen för tunn, red med lite maizenamjöl. Sila såsen.

11
Stek kroppkakorna försiktigt liksom grönsakerna.

12
Strö över gräslök. Skär köttet i skivor och arrangera allt på tallrikar.