Du behöver

  • 800 g regnbågsfilé eller lax
  • 4 st palsternackor
  • olivolja eller rapsolja
  • 1 st citron
  • 2 msk honung
  • 4 st schalottenlökar
  • 7 st kvisttomat
  • 0.5 l kycklingbuljong vatten
  • 2 msk smör
  • salt och peppar
  • 1 st kvist dill rejäl kvist

Gör så här

1
Fjälla fisken och skär den i portionsbitar. Skala och skär palsternackan i bitar, gärna som klyftor. Vänd bitarna i 1 msk olja, rasp från citronen och honung. Baka palsternackorna i ugnen tills de är mjuka, cirka 25 minuter i 175 grader.

2
Skala och finhacka löken. Skålla och skala tomaterna och kärna ur dem.

3
Fräs löken lätt i lite olja. Tillsätt de urgröpta tomatkärnorna samt saften från tomaterna till löken. Häll över kycklingbuljongen och låt koka tills det är simmigt. Vispa i lite smör och smaka av med salt och peppar. Skär tomatköttet i tärningar och tillsätt precis mot slutet tillsammans med finklippt dill.

4
Halstra eller grilla fisken, den får gärna vara lätt rosa inuti. Servera fisken på en bädd av palsternacka och tomatsås. Potatis och lite kokt salladslök eller purjolök är gott till.


Kommentar:
Ett recept från Sofiero slottsrestaurang.