Du behöver

  • 2 l vinbär röda eller svarta, nästan mogna
  • 3 dl vatten 4 dl vatten till svarta vinbär
  • 9 dl strösocker per avrunnen
  • 0 l saft

Gör så här

1
Koka upp vattnet. Lägg i bären och låt dem koka under lock i 10 minuter. Låt saften självrinna genom silduk i 30 minuter.

2
Mät saften. Häll den i grytan. Koka saften 3–5 minuter. Tillsätt sockret lite i taget. Låt gelén koka försiktigt 10–15 minuter.

3

4
Gör ett geléprov genom att hälla lite gelémassa på en tallrik. Dra med en sked genom massan. Stannar gelén är den klar. Skulle den rinna ihop, koka gelén ett tag till. Har ingenting hänt inom 20 minuter, gör saft av det hela i stället. Späd med lite vatten eller osötad saft.


Kommentar:
Räcker till cirka 1 1/2 liter.