Du behöver

  • 1 st huvud grönsallat
  • 2 st burkar matjesfiléer (à 200 g)
  • 3 dl gräddfil
  • 3 msk gräslök
  • 1 kg färskpotatis
  • vatten + 1 msk salt
  • 0.5 kruka dill
  • 0.5 tsk chilipeppar finhackad
  • 75 g smör
  • tunnbröd hårt
  • 100 g västerbottensost
  • 1 dl rabarbermarmelad

Gör så här

1
Skölj grönsalladsbladen och låt vattnet droppa av väl. Sila spadet av sillen och låt filéerna droppa av på kökspapper.

2

3
Mixa cirka 1/2 deciliter av gräddfilen med 2 matskedar av gräslöken, rör ner i resten av gräddfilen. Sätt den i kylskåp tills servering.

4

5
Borsta färskpotatisen, häll på kokande vatten och salta rikligt. Bryt ner dillstjälkar. Koka potatisarna tills de har en liten fast kärna i mitten, de blir färdiga på eftervärmen. Sila och låt ånga av.

6

7
Finhacka dillen och rör dem och chilipeppar i smöret som sedan ställs i kylskåp tills servering.

8
Bryt hårt tunnbröd, lägg på tjocka ostskivor och rabarbermarmelad.

9

10
Vid servering läggs sillen i skålar av salladsblad på tallrikarna, gräslöksgräddfilen serveras i små skålar eller glas. Strö resten av gräslöken på gräddfilen och sillen.

11

12
Toppa potatisen med dillkryddsmör som får smälta ner på potatisarna. Servera tunnbrödsbitarna till.