Du behöver
- 1 chipotle (rökt chili) eller 1/2–1 tsk chipotle paste (Santa Maria)
- 4 msk vatten
- 1/2 dl strösocker
- 150 g hjortron (frysta går bra)
- Vaniljcoupe
- 2 gelatinblad
- 2 vaniljstänger
- 5 dl vispgrädde
- 2 msk strösocker
- Knäckflarn
- 100 g smör
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
Gör så här
1
Dela chipotlepepparn och lägg den i en liten kastrull. Häll i vatten och socker. Koka ihop tills cirka hälften kvarstår. Ta upp chilihalvorna.
2
Lägg hjortron i det inkokta chilispadet. Låt dem koka några minuter. Kyl hjortronen tills de ska fördelas över desserterna.
3
4
Vaniljcoupe:
5
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 5 minuter. Snitta vaniljstängerna längs med och skrapa fröna ner i en liten kastrull. Lägg i stängerna också. Häll på grädde och tillsätt socker. Koka upp försiktigt under omrörning. Ta kastrullen av plattan.
6
Lägg gelatinbladen att smälta i den heta grädden. Låt grädden svalna och häll upp den i 4 portionsglas innan den stelnar. Ställ desserten kallt till nästa dag.
7
Dekorera med hjortronen och servera med knäckflarn.
8
9
Knäckflarn:
10
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör, sirap och socker i en kastrull. Rör ner mjölet och ställ åt sidan att kallna.
11
Rulla små bollar av degen och lägg dem på en papprad plåt, inte för tätt. Sätt in plåten mitt i ugnen och skruva ner ugnstermostaten till 175 grader. Grädda flarnen 5–7 minuter.
12
De är färdiga när de smält ut och fått gyllenbrun färg. Innan de stelnar går det att forma eller böja dem till önskad fason.