Du behöver

  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • ca 11 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 150 g mandelmassa
  • rivet skal av 1 citron, ev saft
  • 1/2–3/4 dl mjölk
  • Garnering:
  • 5 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

1
Smält smöret, häll i mjölken och värm spadet fingervarmt. Smula ner jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, socker och ägg. Blanda hjorthornssalt i mjölet och arbeta in det i spadet till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt 30–40 minuter.

2

3
Ta upp degen på bakbordet. Knåda den, dela i två delar som vardera rullas ut till en längd. Dela varje längd i 12–13 lika stora bitar. Trilla dem till bullar och lägg på papprade plåtar. Täck över och låt jäsa till dubbel storlek, 20–30 minuter.

4

5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 250 grader 5–10 minuter tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna.