Du behöver

  • 2 dl japansk soja t ex Kikkoman
  • 3 msk honung
  • 1 msk ingefära riven färsk
  • 3 st nejlika hela
  • saft finrivet skal och från 1 citron
  • 1/2–1 st röd chili hackad
  • 6 st kryddpepparkorn
  • 1 st kanelstång
  • 300 g lax rå som varit fryst i 36 timmar
  • 2 st apelsiner
  • bladpersilja strimlad

Gör så här

1
Koka upp sojan med honung, ingefära, nejlikor, citronsaft och skal, chili, kryddpeppar och kanel. Låt koka 1 minut, ta av från värmen och låt sojan stå och dra under lock i 15 minuter. Sila av kryddorna och ställ sojan i kylen.

2

3
Skär laxen i 1 x 1 centimeters kuber, marinera med cirka 1 deciliter av sojasåsen. Låt laxen stå och dra 30 minuter. Skala apelsinerna med en vass kniv, skär ut snygga, hinnfria klyftor. Skär dem i bitar och blanda med laxen före servering. Garnera gärna med lite strimlat apelsinskal och persilja.