Du behöver
- 2 dl japansk soja t ex Kikkoman
- 3 msk honung
- 1 msk ingefära riven färsk
- 3 st nejlika hela
- saft finrivet skal och från 1 citron
- 1/2–1 st röd chili hackad
- 6 st kryddpepparkorn
- 1 st kanelstång
- 300 g lax rå som varit fryst i 36 timmar
- 2 st apelsiner
- bladpersilja strimlad
Gör så här
1
Koka upp sojan med honung, ingefära, nejlikor, citronsaft och skal, chili, kryddpeppar och kanel. Låt koka 1 minut, ta av från värmen och låt sojan stå och dra under lock i 15 minuter. Sila av kryddorna och ställ sojan i kylen.
2
3
Skär laxen i 1 x 1 centimeters kuber, marinera med cirka 1 deciliter av sojasåsen. Låt laxen stå och dra 30 minuter. Skala apelsinerna med en vass kniv, skär ut snygga, hinnfria klyftor. Skär dem i bitar och blanda med laxen före servering. Garnera gärna med lite strimlat apelsinskal och persilja.