Du behöver
- Marinerade rödbetor:
- 500 g rödbetor (2 stora)
- 1/2 msk flytande honung
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 msk olivolja
- salt och svartpeppar
- Rostad mandelpotatis:
- 800 g mandelpotatis
- 1 msk olivolja
- flingsalt
- Pepparotssåsen:
- 3 dl vatten
- 1 msk konc fiskfond
- 1 dl vitt vin
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1 1/2 msk maizenaredning
- salt och peppar
- 1 dl riven pepparot
- Fisken:
- 1 tsk matolja
- 600 g gös
- salt och vitpeppar
Gör så här
1
Marinerade rödbetor:
2
Skala och skiva rödbetorna tunt med en osthyvel. Vänd ihop med honung, vinäger, olivolja, salt och peppar. Låt dra 30 minuter före servering.
3
4
Rostad mandelpotatis:
5
Värm ugnen till 225 grader. Dela potatisen på längden och lägg i en långpanna med snittytan upp. Ringla över oljan och rosta mitt i ugnen i 35–40 minuter. Strö över flingsalt.
6
7
Pepparrotssåsen:
8
Koka upp vatten, fiskfond, vin. Koka ihop under 5 minuter. Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter, red av med maizena, smaka av med salt och peppar. Rör i pepparoten, koka upp och sila omedelbart såsen över i en annan kastrull. Mixa såsen med en stavmixer så den blir skummig.
9
10
Fisken:
11
Hetta upp en stekpanna med lite olja. Salta och peppra fisken. Halstra den någon minut på varje sida. Efterstek i ugnen (när potatisen är klar) på eftervärmen i 4–5 minuter.
12
Servera med tillbehören och lite plockad dill och nyriven pepparrot.