Du behöver

  • 1 kg benfri fläskkotlett i bit med svålen kvar
  • 2 msk flingsalt
  • 1 tsk krossade fänkålsfrön
  • 1 msk hackad, färsk rosmarin
  • 1 msk hackad, färsk timjan
  • 1 msk hackad persilja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 2 tsk olivolja
  • Såsen:
  • stekskyn
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 dl rödvin
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk socker
  • 1 msk majsenaredning
  • 1–2 msk smör
  • salt och peppar

Gör så här

1
Skåra svålen i rutmönster. Gnid svål och kött med salt och fänkålsfrön. Gnid köttet med örter och vitlök. Lägg i en bunke med vinäger och olja, vänd runt. Marinera i 30 minuter. Värm ugnen till 175 grader.

2

3
Lägg köttet på ett galler och stick in en stektermometer. Sätt in i ugnen med en form under, häll marinad och 4 deciliter vatten i formen. Köttsaften ska droppa ner i formen och användas till såsen. Se till att det inte blir torrt i formen. Stek köttet till 65 grader, ta ut och lägg på skärbräda.

4

5
Såsen:

6
Sila skyn ner i en kastrull. Späd vid behov med vatten så det blir 3 deciliter. Tillsätt fond, vin, soja och socker. Koka ihop 7–8 minuter, red av med majsena. Vispa i smör, smaka av med salt och peppar.

7

8
Skiva köttet och servera med sås, rostad potatis och en sallad.