Du behöver

  • 100 g smör
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 0.75 dl sirap mörk
  • 2 tsk kanel malen
  • 1 tsk kryddnejlika malen
  • 1 tsk ingefära malen
  • 1 tsk pomeransskal malet
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 2 dl dinkelmjöl (110 g)
  • 1.5 dl vetemjöl (90 g)

Gör så här

1
Lägg smör, socker, sirap och kryddor i en rymlig kastrull. Värm ingredienserna tills smöret precis smält. Ta kastrullen av plattan och rör med en slev tills sockret har löst sig. Låt blandningen svalna till rumstemperatur. Blanda bikarbonatet i vetemjölet. Rör ner mjölet i blandningen i kastrullen.

2

3
Ta upp degen på bakbordet och dela degen i två delar. Knåda dem lätt samman och forma två rullar, 3–4 centimeter i diameter. Rulla in dem i plastfolie och lägg dem i kylskåpet minst ett par timmar eller till nästa dag så att rullarna blir riktigt fasta helt igenom.

4

5
Skär rullarna i tunna skivor om 1–2 millimeter. Lägg dem på pappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen i 175 grader 6–8 minuter tills kakorna börjar få en mörkare färg utmed kanten. Låt dem kallna på plåten innan de läggs över på galler.