Du behöver
- 1 ananas – skär ut 4 snygga bitar och spara resten
- 100 g (ekologiskt) smör
- 1 vaniljstång, urskrapet och stjälken
- (även gott med andra kryddor, t ex stjärnanis eller fänkål)
- flingsalt, svartpeppar
- 2 msk cashewnötter, krossade
- ca 1/2 liter köpt kokossorbet eller glass
- Gjuten lakritsbotten:
- 1/2 liter vispgrädde
- 50 g lakritsstång, mixad/hackad
- 3 1/2 gelatinblad, blötlagda
Gör så här
1
Skär till fyra jämna ananasbitar. Värm smöret med vaniljen i en stekpanna och ställ åt sidan att dra så det får smak.
2
3
Stek ananasbitarna på ena sidan till fin yta i pannan med smöret. Lägg bitarna med stekytan uppåt i en ugnsform, slå över smöret och krydda med lite flingsalt samt nymald svartpeppar. Så långt kan frukten förberedas.
4
5
Stek högt upp i 200-gradig ugn några minuter tills fint rostad. Ös lite smör över ananasen vid servering.
6
Strö nöthack på tallrikarna när ananas, samt sorbet/glass på lakritsbotten, lagts upp.
7
8
Lakritsbotten:
9
Koka upp grädden och lakritssmulorna. Lägg i och smält gelatin och sila genom finmaskig sil i en form, cirka
10
24 x 24 centimeter, klädd i plastfilm. Kyl tills massan är fast och skär i snygga bitar, lägg en sorbetkula på varje.
Ananaschips:
Skiva färsk ananas jättetunt, lägg skivorna på silikonduk eller bakplåtspapper och pudra med florsocker. Torka i ugn i 100 grader cirka 2 timmar med dörren på glänt. Vänd en gång. Sätt en skiva i varje sorbetkula.