Du behöver
- 2 syrliga äpplen
- 1 vaniljstång
- 4 msk farinsocker
- 2 msk honung
- 1/2 tsk kardemumma
- 2 bitar kanelstång
- 2 msk äppelcidervinäger
- 4 vitpepparkorn
- 3/4 dl äppelcider eller äppeljuice (i nödfall vatten)
- 2 tsk ljus majsenaredning
- 200 g roquefortost, Boltjärn Blå eller Kvibille Ädel
Gör så här
1
Skala och tärna äpplena fint, lägg i en kastrull. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ut fröna ner i kastrullen, lägg även i stången. Tillsätt övriga ingredienser (utom osten).
2
Koka sakta i 6–7 minuter, rör om då och då. Red av med majsenaredning. Låt chutneyn kallna. Servera till den goda, väl tempererade osten.