Du behöver

  • 4 mogna päron
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 msk hackade sötmandlar
  • 2 msk russin
  • 2 msk flytande citronhonung
  • ett par rutor mörk choklad
  • Glöggzabaione:
  • 3 äggulor
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl glögg

Gör så här

1
Skala och dela päronen. Ta bort kärnhuset. Lägg päronhalvorna med den kupade sidan ner i en ugnssäker form och pensla med citronsaft så att de inte mörknar.

2
Blanda hackad sötmandel och russin med honungen. Fördela blandningen i hålen efter kärnhusen. Grovhacka chokladen och strö den över päronen.

3
Ställ formen mitt i ugnen, 225 grader, 10–15 minuter tills päronen är mjuka.

4
Gör under tiden såsen.

5
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en rostfri skål. Värm glöggen och tillsätt den.

6
Placera skålen över en kastrull med kokande vatten. Låt såsen sjuda

7
under oavbruten vispning, enklast med elvisp, tills den blir skummig, tjock och krämig.

8
Ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt att vispa tills det mesta av hettan försvunnit. Servera såsen ljummen, direkt till päronen.


Kommentar:
Obs! Såsen bör göras direkt innan den ska serveras, annars kan den skikta sig. Den kan dock vispas ihop igen i vattenbadet.