Du behöver
- 4 mogna päron
- 2 msk pressad citronsaft
- 2 msk hackade sötmandlar
- 2 msk russin
- 2 msk flytande citronhonung
- ett par rutor mörk choklad
- Glöggzabaione:
- 3 äggulor
- 1/2 dl socker
- 1 dl glögg
Gör så här
1
Skala och dela päronen. Ta bort kärnhuset. Lägg päronhalvorna med den kupade sidan ner i en ugnssäker form och pensla med citronsaft så att de inte mörknar.
2
Blanda hackad sötmandel och russin med honungen. Fördela blandningen i hålen efter kärnhusen. Grovhacka chokladen och strö den över päronen.
3
Ställ formen mitt i ugnen, 225 grader, 10–15 minuter tills päronen är mjuka.
4
Gör under tiden såsen.
5
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en rostfri skål. Värm glöggen och tillsätt den.
6
Placera skålen över en kastrull med kokande vatten. Låt såsen sjuda
7
under oavbruten vispning, enklast med elvisp, tills den blir skummig, tjock och krämig.
8
Ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt att vispa tills det mesta av hettan försvunnit. Servera såsen ljummen, direkt till päronen.
Obs! Såsen bör göras direkt innan den ska serveras, annars kan den skikta sig. Den kan dock vispas ihop igen i vattenbadet.