Du behöver
- 1 liten gul lök
- 1 potatis
- 1 tsk olivolja
- 1 burk (ca 280 g) sparris i bitar
- 3 dl vatten
- 1/2 grönsaksbuljongtärning
- (ca 1 dl sparrisspad)
- 4-6 kvistar färsk timjan eller 2 krm torkad
- 1/2-1 dl crème fraîche
- salt
- svartpeppar
- 2-3 msk klippt gräslök
Gör så här
1
Skala lök och potatis. Skär alltsammans i småbitar och fräs i olivolja tills både lök och potatis blir mjuka utan att ta färg. Tillsätt vatten, buljongtärning, sparrisspad och timjan. Låt koka 10-15 minuter. Lägg sparrisbitarna i soppan, spara eventuellt några knoppar till garnering. Kör soppan slät med hjälp av stavmixer eller matberedare.
2
Rör till sist ner crème fraîche och smaksätt med lite salt, nymald svartpeppar och rikligt med gräslök.
3
Servera soppan het med en ostgratinerad tomat- och salamimacka.