Du behöver

  • 1 liten gul lök
  • 1 potatis
  • 1 tsk olivolja
  • 1 burk (ca 280 g) sparris i bitar
  • 3 dl vatten
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • (ca 1 dl sparrisspad)
  • 4-6 kvistar färsk timjan eller 2 krm torkad
  • 1/2-1 dl crème fraîche
  • salt
  • svartpeppar
  • 2-3 msk klippt gräslök

Gör så här

1
Skala lök och potatis. Skär alltsammans i småbitar och fräs i olivolja tills både lök och potatis blir mjuka utan att ta färg. Tillsätt vatten, buljongtärning, sparrisspad och timjan. Låt koka 10-15 minuter. Lägg sparrisbitarna i soppan, spara eventuellt några knoppar till garnering. Kör soppan slät med hjälp av stavmixer eller matberedare.

2
Rör till sist ner crème fraîche och smaksätt med lite salt, nymald svartpeppar och rikligt med gräslök.

3
Servera soppan het med en ostgratinerad tomat- och salamimacka.