Du behöver

  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 1 tsk salt
  • 0.5 msk strösocker
  • 13 dl vetemjöl
  • 1 st saffran 1/2 g
  • 0.5 tsk salt
  • 125 g smör eller margarin
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 2 1/2 dl
  • russin
  • 1 st ägg till pensling

Gör så här

1
Smält matfettet och häll i mjölken. Värm vätskan fingervarm, 37 grader. Häll vätskan i en bunke. Går bra i köksmaskin. Smula ner jästen, tillsätt salt och socker. Blanda ner vetemjöl och blanda samman till en lös deg. Ställ den övertäckt att jäsa ungefär en timme.

2
Krossa saffranet tillsammans med grova eller fina saltkorn i en mortel. Saltkornen (eller socker) gör det lättare att finmala kryddan.

3
Rör matfett och socker ljust och poröst i en bunke. Går bra med elvisp. Knäck ner ägget i smörkrämen och tillsätt saffranet. Rör samman till en gyllene, slät kräm.

4
Tryck ner den jästa vetedegen med en knuten näve. Lägg smörkrämen i fördjupningen. Blanda in smörkrämen i degen tillsammans med mjölet. Bäst går det i köksmaskin. Gör du det för hand, knåda den på bakbordet med rikligt med mjöl på bordet och med en degskrapa till hands. Degen klibbar lätt fast. Den ska inte jäsa ytterligare.

5
Dela degen i två lika stora delar. Forma varje del till en längd. Dela varje längd i cirka 17 bitar. Trilla ut dem till längder, forma lussekatter som ett S, tryck ner ett russin i varje ände, lägg på papprad plåt och jäs till dubbbel storlek, cirka 30 minuter.

6
Pensla med hopvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 250 grader 8-10 minuter tills bröden är gyllenbruna.