Du behöver
- 5 dl grädde 5 %
- 0.5 st vaniljstång
- 1 msk honung
- 2 msk strösocker
- 1 krm salt
- 4 st äggulor
- 1 msk smör
- 1 dl fikonmarmelad
- 4 st äggvitor vispade till mjukt skum
Gör så här
1
Häll grädden i en kastrull. Klyv vaniljstången längsmed och lägg den i mjölken med honung, socker och salt. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen av plattan.
2
3
Vispa (elvisp) samman äggulorna i en bunke, häll lite av den varma grädden i äggulorna under kraftig vispning. Vispa gulorna ner i kastrullen. Sjud upp under vispning tills grädden närmar sig kokpunkten och har tjocknat till en pösig kräm. Sätt kastrullen i kallvatten och vispa då och då tills krämen är kall. Ta upp vaniljstången.
4
5
Häll krämen i en glassmaskin. Tillsätt marmeladen. Låt maskinen snurra tills krämen börjar frysa lite. Klicka då i lösvispade äggvitor. Frys glassen helt och skrapa över den i en form för vidare förvaring i frysen om den inte serveras på en gång tillsammans med färska fikon.
Du behöver
-
ingredients does not have any rows