Du behöver

  • 5 dl grädde 5 %
  • 0.5 st vaniljstång
  • 1 msk honung
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 4 st äggulor
  • 1 msk smör
  • 1 dl fikonmarmelad
  • 4 st äggvitor vispade till mjukt skum

Gör så här

1
Häll grädden i en kastrull. Klyv vaniljstången längsmed och lägg den i mjölken med honung, socker och salt. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen av plattan.

2

3
Vispa (elvisp) samman äggulorna i en bunke, häll lite av den varma grädden i äggulorna under kraftig vispning. Vispa gulorna ner i kastrullen. Sjud upp under vispning tills grädden närmar sig kokpunkten och har tjocknat till en pösig kräm. Sätt kastrullen i kallvatten och vispa då och då tills krämen är kall. Ta upp vaniljstången.

4

5
Häll krämen i en glassmaskin. Tillsätt marmeladen. Låt maskinen snurra tills krämen börjar frysa lite. Klicka då i lösvispade äggvitor. Frys glassen helt och skrapa över den i en form för vidare förvaring i frysen om den inte serveras på en gång tillsammans med färska fikon.

Portioner
4 portioner

Du behöver

    ingredients does not have any rows

Gör så här

instructions does not have any rows