Du behöver
- 1 st vaniljstång
- 6 dl strösocker
- 2 dl olivolja
- 3 msk citronolivolja
- 9 st ägg
- 6 dl vetemjöl
Päronkompott:
3 st päron hårda
2 msk strösocker
2 msk olivolja
1 msk vatten
Gör så här
1
Citronkaka:
2
Skär upp vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna i en bunke. Tillsätt socker, olivolja och citronolivolja. Använd elvisp och vispa i 3 ägg och en tredjedel av mjölet i taget tills allt är tillsatt. Olja och mjöla två 1 1/2-liters formar. Häll i smeten och grädda i 175 grader i 60-65 minuter. Låt svalna i formen innan den stjälps upp.
3
4
Päronkompott:
5
Skala päronen. Skiva dem tunt, runt om in till kärnhuset. Skär skivorna till tärningar. Fräs dem tillsammans med sockret i olivolja utan att det bränns. Tillsätt vatten och låt det hela koka ihop till en kompott i ett par minuter.
Citronolivoljan är smaksatt olivolja, finns av olika fabrikat i svenska butiker.