Du behöver

  • 1 rulle (275 g) kyld eller tinad smördeg
  • 2-3 dl strösocker
  • Fyllning:
  • 250 g mascarpone (mild italiensk färskost)
  • 1/2-1 msk röd hushållsfärg
  • 2 msk svartvinbärslikör (eller annan röd smak), eller koncentrerad saft

Gör så här

1
Kavla smördegen med kruskavel (eller slätkavel, och nagga) i strösocker på bägge sidor tills den är cirka 50 procent större. Lättast på ren plastbricka med låga kanter. Ta ut medelstora pepparkakshjärtan, omkring 7 cm höga, och lägg på papprad plåt. Grädda till ljus färg cirka 4-5 minuter mitt i 225 grader varm ugn, låt svalna på galler.

2
Kakorna kan sparas i tät burk någon vecka eller i frys cirka 3 månader, då bör de tina på galler. Njut kakorna som de är, eller till glass, eller lägg samman hjärtana två och två med fyllning emellan.

3

4
Fyllning

5
Rör mascarponen jämn med färg och likör. Kan sparas en vecka i kylen. Bred knappt 1 msk på ett hjärta och tryck försiktigt fast ett hjärta ovanpå. Servera meddetsamma.