Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 2.5 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk kakao
  • apelsin rivet skal av 1/2

Gör så här

1
Rör smör och socker ljust och poröst. Använd gärna elvispen. Tillsätt ett ägg i taget. Rör smeten slät mellan varje ägg.

2
Blanda vetemjöl och bakpulver. Vänd mjölet ner i smeten omväxlande med mjölken.

3
Ta undan ungefär 1/3 av smeten i en skål. Blanda ner kakaon i denna smet. Smaksätt den ljusa smeten med rivet apelsinskal.

4
Smörj en avlång form, eller kransform, som tar 1 1/2 liter. Klicka i hälften av den ljusa smeten och släta till den. Klicka i den mörka smeten och släta till. Bred resten av den ljusa smeten över.

5
Dunka formen mot bordet så smeten packar sig. Dra en bred gaffel genom smeten en gång så att smeterna blandar sig och den färdiga kakan blir randig.

6
Grädda kakan på nedre falsen i 175 grader cirka 50 minuter. Prova med en sticka. Stickan ska vara torr när kakan är färdig. Ta ut formen och låt den stå på ett galler i fem minuter innan kakan stjälps ur formen.

7
Garnera kakan med 2 dl florsocker som rörs ut med cirka 1 1/2 msk pressad apelsinsaft.

8
Kakan är hållbar. Förvara den i plastpåse i kylskåp. Kan frysas. Vänta i så fall med glasyren tills det är dags för servering.