Du behöver

  • 1 st tårtbotten
  • vinbär sockerkokta röda
  • 1.5 dl vispgrädde som vispas
  • 1 skiva marsipan (200 g)

Dekor:

florsocker
vinbär röda

Tårtbotten:

4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1.5 tsk bakpulver

Till plåten (40 x 25 cm) med kanter:

1 st bakplåtspapper
olja att pensla bakplåtspapperet med

Sockerkokta röda vinbär:

2 st gelatinblad
0.25 dl vatten
400 g vinbär spar några till garnering
1.5 dl strösocker

Gör så här

1
Tårtbotten: Vispa ägg och socker mycket pösigt. Rör ner mjöl och bakpulver. Fördela smeten på plåten och grädda kakan i 225-250 graders ugnsvärme i 5 minuter. Stjälp upp kakan på smörgåspapperet och lägg en handduk ovanpå. Låt kallna.

2

3
Vinbären: Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp vatten, bär och socker. Låt småsjuda ett par minuter. Ta upp gelatinbladen och smält dem i lite av vinbärssaften. Rör ner saften bland vinbären. Låt kallna. Bred vinbär med lite av saften och grädde över tårtbottnen. Rulla ihop från kortsidan.

4
Slå in rullen i marsipan. Strö florsocker och vinbär över tårtan.


Kommentar:
Tips:
Se upp så inte ovansidan på tårtbottnen blir bränd. Kör in en kall plåt ovanför kakan i så fall.
Bråttom när du plockar vinbär? Frys dem med skaften kvar. Bären är jätteenkla att rensa medan de ännu är frysta.
Kokta vinbär och saft över? Njut dem som tillbehör till glass eller varför inte i en drink.
Marsipan över? Gör små rosor eller blad att dekorera tårtan med.
Varför gelatinblad? De gör saften lite tjockare. Men det går alldeles utmärkt att ta bort dem.