Du behöver

  • 1 dl kakao
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 st äggulor
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 3.5 dl vetemjöl (210 g)
  • 1.5 dl hallonsylt
  • 1 msk citruslikör eller bärlikör
  • 4 st äggvitor
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 1 st vitvinsvinäger droppe
  • 200 g mandel malen (ej mixad)
  • 50 g flagad mandel

Gör så här

1
Blanda kakao, vatten och 1 dl socker i en kastrull, koka upp under omrörning. Låt svalna.

2
Rör smör och 1 1/2 dl socker vitt och fluffigt, gärna med elvisp. Tillsätt en äggula i taget, vaniljsockret och bakpulvret, under vispning. Blanda slutligen i mjölet växelvis med den svalnade kakaovätskan. Bred ut smeten i bottnen på en papprad liten långpanna, 20 x 30cm. Grädda cirka 15 minuter i 200 graders ugnsvärme.

3
Blanda hallonsylten med likör, bred det över den svalnade chokladbottnen.

4
Vispa vitorna pösiga med socker, salt och vinäger i en stor bunke. Det är viktigt att såväl bunke som vispar är helt fettfria, annars blir det inget skum! Vänd i den malda mandeln och bred smeten över hallonlagret. Strö på flagad mandel. Grädda 20-25 minuter, tills ytan är pösig och frasig.

5
Ta ut och låt kakan stadga sig lite innan den lyfts ur långpannan med hjälp av papperet. Låt kallna på galler. Skär i bitar med vass kniv.