Du behöver
- 75 g hasselnötter (drygt 1 dl)
- 225 g smör normalsaltat
- 0.67 dl strösocker
- 1 msk kakaolikör
- 1 tsk vaniljsocker
- 85 g mjölkchoklad finriven
- 4 3/4 dl vetemjöl (285 g)
Garnering:
350 g mjölkchoklad
florsocker
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötkärnorna på plåt i ugnen, så att de får lite färg och doft. Låt kallna ordentligt och mixa sedan till fint hack.
2
Rör smör och socker vitt och luftigt i en bunke med elvisp. Tillsätt likör och vanilj. Vänd i chokladrivet och blanda i mjöl och nöthack.
3
Mjöla händerna och dela degen i två lika klumpar. Dela varje klump i 15 lika bitar. Trilla en liten korv av varje bit, tjockast på mitten, och forma till en halvmåne på papprad plåt. Lägg månarna med 5 cm mellanrum. Grädda dem cirka 15 minuter tills ytan är fast och kakorna lite gyllene. Låt kallna på galler.
4
Smält bruten choklad i en bunke på 600 W effekt i mikron, 1 + 1 minut, sedan i 15 sekunders intervall tills chokladen är smält. Doppa varje kakas ena halva i choklad, låt stelna på bakplåtspapper. Pudra kakornas andra ände lätt med florsocker.