Du behöver
- 500 g palsternackor (ca 6-7 små)
- 1.1 l vatten
- 4 msk kycklingfond på flaska
- 2.5 dl matlagningsgrädde
- 0.5 tsk salt
- vitpeppar
- 2 st palsternackor till stavar
- 1 msk olivolja
- 1 dl soppa till skum
Gör så här
1
1. Skala och skär palsternackorna i bitar. Lägg dem i en kastrull, häll på vatten och fond, koka i 10 minuter. Tillsätt grädden och koka i ytterligare 5 minuter tills palsternackan är mjuk.
2
2. Kör soppan i mixer tills den blir helt slät. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med salt och peppar.
3
3. Skala och skär de överblivna palsternackorna till långa stavar. Lägg dem på ett ugnsfast fat. Droppa över olivolja. Rosta dem i ugnen, 225 grader i 15-20 minuter, salta.
4
4. Ta cirka 1 dl mjölk och 1 dl soppa och vispa upp det till ett skum.
5
5. Koka upp soppan, servera i skålar. Toppa med skummet, lägg några rostade stavar i eller på kanten.