Du behöver
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
- 1/2 paket (25 g) jäst
- 3 msk strösocker
- 1 krm salt
- 5-6 dl vetemjöl
- 1 tsk kardemummakärnor, stötta
- Fyllning:
- 75 g mandelmassa
- 50 g smör
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 krm kardemummakärnor, stötta
- rivet skal av 1 apelsin
- Garnering:
- ägg till pensling
- strösocker
Gör så här
1
1. Smält smöret, häll i mjölken och värm tills vätskan är fingervarm, 37 grader.
2
2. Smula ned jäst, tillsätt socker och salt. Rör om. Rör ned mjölet och kardemumman. Arbeta samman till en smidig deg. Täck över och låt den jäsa 1 timme.
3
3. Rör samman mandelmassa, smör, vaniljsocker, kardemumma och apelsinskal.
4
4. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en platta cirka 25×50 centimeter. Bred på fyllningen.
5
5. Rulla samman degplattan till en längd. Vira deglängden som en snigel i en smord form, 24 centimeter i diameter. Täck över och jäs cirka 1 timme.
6
6. Pensla med ägg och strö på strösocker. Grädda bullkakan mitt i ugnen i 200 grader cirka 20 minuter.
Bullkakan är bäst samma dag den bakats, men den kan frysas och ljummas före servering. Men frysförvara inte länge, bara en vecka eller två, annars lossnar lätt skorpan sedan kakan tinat.