Du behöver

  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 1 tsk salt
  • 0.5 msk strösocker
  • 13 dl vetemjöl
  • 1 st saffran
  • 0.5 tsk salt
  • 125 g smör eller margarin
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 st ägg till pensling
  • russin

Gör så här

1
1. Smält matfettet och häll i mjölken. Värm vätskan fingervarm, 37 grader. Häll vätskan i en bunke. Går bra i köksmaskin. Smula ned och lös jästen, tillsätt salt och socker.

2
2. Blanda ned vetemjöl och älta samman till en lös deg. Ställ den övertäckt att jäsa ungefär 1 timme.

3
3. Krossa saffranet tillsammans med grova eller fina saltkorn i en mortel. Saltkornen (eller socker) gör det lättare att finfördela kryddan. Rör matfett och socker ljust och poröst i en bunke. Går bra med elvisp.

4
4. Knäck ned ägget i smörkrämen och tillsätt saffranet. Rör samman till en gyllene, slät kräm.

5
5. Tryck ned den jästa vetedegen med knuten näve. Lägg smörkrämen i fördjupningen. Blanda in smörkrämen i degen tillsammans med mjölet. Degen klibbar när den knådas för hand. Bäst då att knåda samman degen på bakbordet med rikligt med mjöl på bordet och en degskrapa i ena handen. Eller i maskin. Degen ska inte jäsa ytterligare.

6
6. Dela degen i två lika stora delar. Forma varje till en längd. Dela varje längd i cirka 17 bitar. Trilla ut dem till längder cirka 25 cm långa. Lite tunnare mot ändarna. Forma längderna till julgaltar, som de tät hopsnurrade S-bokstäverna kallas.

7
7. Tryck ned ett russin i varje snurr. Lägg på plåtar. Ställ julgaltarna övertäckta att jäsa, cirka 20 minuter, på ljummen plats. Gärna över varmt vatten i diskhon.

8
8. Pensla bröden och grädda dem mitt i ugnen i 250 grader cirka 8 minuter. Låt dem kallna på galler. Kan frysas.