Du behöver

  • Biffar:
  • 400 g fläskfärs
  • 1 äggula
  • 1 tsk sambal oelek (chilipasta)
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk palmsocker eller råsocker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk matolja till stekning
  • Soppa:
  • 1 gul lök, skivad
  • 2 morötter, skivade
  • 1 kålrabbi, skalad och tärnad
  • 2 msk matolja
  • 1,1 liter hönsbuljong
  • 3 msk soja
  • 3 limeblad (eller 2 msk pressad lime)
  • 250 g risnudlar
  • Tillbehör:
  • 1 kruka thaibasilika
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka koriander
  • 2 dl böngroddar
  • 150 g spenat (gärna Morning glory)
  • 8 blad från grönsallad
  • 1-2 chilifrukter, skivade

Gör så här

1
Arbeta ihop ingredienserna till biffarna. Forma små, nästan köttbulleliknande biffar. Stek dem i matolja på medelstark värme, 3-4 minuter per sida, ställ åt sidan.

2
Fräs lök, morötter och kålrabbi i olja i en stor kastrull, utan att det tar färg. Häll på buljong och soja, lägg i limeblad (eller pressad lime). Koka i cirka 5 minuter. Under tiden kokar du nudlar.

3
Lägg upp nudlar i skålar och slå den heta soppan över. Låt var och en lägga i färsbiffar och tillbehör.


Kommentar:
Detta är vietnamesisk basföda. Denna milda och goda buljongsoppa äts främst till frukost men den passar bra dygnet runt. Njut soppan med både sked och pinnar.