Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 2 dl råsocker
  • 1 dl strösocker
  • 3 ägg
  • ca 9 dl Extra Fint Vetemjöl (eller vanligt vetemjöl och 1 msk bakpulver)
  • 1 kuvert saffran (0,5 g)
  • 2 1/2 dl hasselnötter (ca 150 g)

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta nötterna i en torr panna, gnugga av överflödigt skal och hacka dem grovt. Blanda matfett, råsocker och strösocker i matberedarens skål. Kör en kort stund tills det är väl blandat och knäck sedan i äggen, ett i taget, och kör till en smet.

2

3
Häll i det mesta av vetemjölet (spara cirka 1 dl till utbakningen), bakpulver och saffran, som lösts upp i 3 matskedar hett vatten. Blanda till sist i de grovhackade nötterna, kör 5 sekunder (nötterna ska fortfarande vara ganska grovhackade) och häll ut degen på mjölat bord. Arbeta in resterande vetemjöl, tills degen är lagom smidig. Platta till degen, vira in i plastfolie och lägg i kylskåpet 10 minuter.

4
Dela degen i 4 delar, rulla ut dem till rullar, lika långa som plåten, och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Klappa till dem lätt med handflatan så att de blir lite platta. Grädda mitt i ugnen 15 minuter.

5

6
Ta ut plåten, skär längderna i bitar på snedden medan de ännu är varma och låt dem svalna. Minska ugnsvärmen till 100 grader. Torka bitarna till skorpor ca 1/2 tim, beroende på hur tjocka de är. Förvara i burk med lock.