Du behöver

  • 3.5 dl vetemjöl (230 g)
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl kakao siktad
  • 200 g smör normalsaltat kylt i stavar
  • 1 st äggula

Fyllning

400 g färskost av philadelphiatyp
1 1/2 dl strösocker
3 st ägg
150 g choklad smält mörk
1 msk pulverkaffe

Glasyr

150 g choklad smält mörk
1.5 dl gräddfil

Garnering:

apelsinskal strimlor av

Gör så här

1
Botten: Mixa mjöl, socker, kakao, smör och ägg till jämn deg. Kavla ut den på bakplåtspapper till en rektangel lika stor som en liten långpanna, ofta cirka 20 x 30 cm . Mät din egen, eller rita av på pappret! Lägg pappret med degen uppåt i långpannan och låt gärna vila en timme i kylen.

2
Pricka botten och förgrädda 10 minuter mitt i 175-gradig ugn. Låt svalna.

3
Fyllning: Elvispa färskosten mjuk och vispa ner sockret samt ett ägg. Vispa smeten slät innan det andra ägget vispas i. Vispa i choklad och kaffepulver. Bred smeten jämnt över bottnen i långpannan. Grädda 25-30 minuter mitt i ugnen (175 grader), tills smeten precis stelnat. Låt svalna och kyl sedan ett par timmar.

4
Glasyr: Blanda den smälta chokladen med gräddfil och bred den slätt över kakan. Gör eventuellt mönster i ytan med gaffel eller liknande.

5
Servering: Skär kakan med vass, värmd kniv i bitar på 5 x 5 cm, det är tillräckligt av en så mäktig kaka. Snitten blir snyggast om kniven torkas ren mellan varje skär. Grova skalstrimlor av apelsin skär man med ett ciseleringsjärn. Eller skala apelsinen tunt med potatisskalare, undvik den vita hinnan. Skär sedan skalet i strimlor med kniv.