Du behöver

  • 100 g mörk choklad
  • 3 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 tsk snabbkaffepulver finkrossat
  • 1.5 dl mjölk
  • 4 st äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk rom eller konjak
  • 4 st äggvitor

Till formen:

smör eller margarin

Servera till:

2 dl mellangrädde eller vispgrädde
vinbär ca 1 dl svarta
socker

Gör så här

1
Smält blockchokladen i skål över vattenbad i en kastrull eller i mikrovågsugn.

2
Blanda majsstärkelse, snabbkaffepulver och kall mjölk i en kastrull. Låt blandningen koka upp under kraftig omrörning.

3
Ta kastrullen från värmen och tillsätt omedelbart äggulorna, en i sänder, under rejäl omrörning. Blanda ner den smälta chokladen och florsockret. Smaksätt till sist med rom eller konjak, men alkoholen kan uteslutas. Låt smeten svalna.

4
Vispa äggvitorna till mycket hårt skum. Det ska gå att vända bunken upp och ner utan att något händer, först då

5
är vitorna tillräckligt vispade. Vänd försiktigt ner vitorna i smeten med hjälp av en gummiskrapa.

6
Häll smeten i mycket väl smorda portionsformar eller en stor form med raka kanter som rymmer ca 1 1/2 liter. Fyll ungefär 3/4 av formen med smet.

7
Grädda i 175 graders ugnsvärme. Beräkna 15-20 minuter för portionsformar och 40-50 minuter för en stor form. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.

8
Vispa under tiden grädden hårt och blanda den med mosade bär.

9
Servera suffléerna omedelbart med vinbärsgrädden. Eventuellt kan man pudra lite florsocker över sufflén.