Du behöver
- 100 g mörk choklad
- 3 msk majsstärkelse (Maizena)
- 1 tsk snabbkaffepulver finkrossat
- 1.5 dl mjölk
- 4 st äggulor
- 1 dl florsocker
- 2 msk rom eller konjak
- 4 st äggvitor
Till formen:
smör eller margarin
Servera till:
2 dl mellangrädde eller vispgrädde
vinbär ca 1 dl svarta
socker
Gör så här
1
Smält blockchokladen i skål över vattenbad i en kastrull eller i mikrovågsugn.
2
Blanda majsstärkelse, snabbkaffepulver och kall mjölk i en kastrull. Låt blandningen koka upp under kraftig omrörning.
3
Ta kastrullen från värmen och tillsätt omedelbart äggulorna, en i sänder, under rejäl omrörning. Blanda ner den smälta chokladen och florsockret. Smaksätt till sist med rom eller konjak, men alkoholen kan uteslutas. Låt smeten svalna.
4
Vispa äggvitorna till mycket hårt skum. Det ska gå att vända bunken upp och ner utan att något händer, först då
5
är vitorna tillräckligt vispade. Vänd försiktigt ner vitorna i smeten med hjälp av en gummiskrapa.
6
Häll smeten i mycket väl smorda portionsformar eller en stor form med raka kanter som rymmer ca 1 1/2 liter. Fyll ungefär 3/4 av formen med smet.
7
Grädda i 175 graders ugnsvärme. Beräkna 15-20 minuter för portionsformar och 40-50 minuter för en stor form. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.
8
Vispa under tiden grädden hårt och blanda den med mosade bär.
9
Servera suffléerna omedelbart med vinbärsgrädden. Eventuellt kan man pudra lite florsocker över sufflén.