Du behöver

  • 6 tomater
  • 1 tsk salt
  • ett par nypor socker
  • 3 kronärtskockor
  • 1/2 röd lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • saften från 1/2 citron
  • saften från 1/2 apelsin
  • 1 dl olivolja
  • 150 g färsk spenat
  • 2 msk rostade mandlar

Gör så här

1
Skär tomaterna i fyra klyftor och strö över salt och socker. Torka dem i 120 grader varm ugn i en timme.

2
Bryt loss skaftet på kronärtskockan mot t ex en bordskant. På så sätt dras kraftiga fibrer ur botten. Skär bort den övre delen av kronbladen och skägget i mitten från skockorna. Dela dem i fyra delar och koka i lättsaltat vatten i 30-40 minuter. Ha gärna några droppar citron i vattnet.

3
Finhacka rödlöken och pressa vitlöksklyftan. Pressa den halva citronen och apelsinen. Skaka mandlarna i het panna med lite salt. Grovhacka dem.

4
Så här långt kan man förbereda.

5
Strax före serveringen:

6
Hetta upp oljan i en panna och lägg i spenatbladen. Fräs mycket kort, ca 15-20 sekunder. Blanda i vitlöken, rödlöken, citrusjuicen, tomaterna, kronärtskockorna och mandlarna. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt. Servera salladen direkt.