Du behöver

  • 8 st lammkotletter
  • 0.5 kruka färsk timjan
  • 2 st vitlöksklyftor eller skivade schalottenlökar
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk smör till stekning

Sås:

2 st schalottenlökar
2 msk olivolja
2 st timjan kvistar
1 st kvist rosmarin
2 st oregano kvistar
2 st tomater
1.5 dl vin torrt vitt
2.5 dl vatten
1 msk oxfond mörk
1 krm salt 2 krm strösocker

Potatis:

6 st potatis
2 st tomater
1 st rödlök
50 g svarta oliver urkärnade
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 st timjan kvist
1 msk olivolja

Gör så här

1
Putsa kotletterna och skär loss köttet längst ut på revbenen. Knip av benen med en tång om de är otympligt långa. Lägg timjanskvistarna tillsammans med tunt skivad vitlök eller schalottenlök och olja i en skål. Vänd kotletterna i denna olja och låt dem marinera medan sås och potatis tillagas.

2
<b>Såsen: </b>Hacka löken och fräs den i olivolja tillsammans med timjan, rosmarin och oregano. Hacka och tillsätt tomaterna. Fräs tills tomaterna sjunker ihop. Häll på vin, vatten och fond. Koka tills vätskan börjar bli simmig. Använd gärna stekpanna som ger stor yta. Då kokar vätskan ihop på ungefär 5 minuter. Sila och smaka av med salt och socker.

3
<b>Potatisen:</b> Skala och skiva potatisarna. Kärna ur tomaterna och strimla tomatköttet. Skala och klyv rödlöken. Strimla den tvärsöver. Blanda potatis, tomater, lök och oliver i en smord ugnssäker form. Strö på salt och peppar och stick ner timjankvisten. Droppa oljan över. Grädda potatisen på nedre falsen i ugn i 225 grader cirka 25 minuter.

4
<b>Stek kotletterna:</b> Värm smöret till ljus stekfärg i stekpanna. Ta kotletterna ur skålen och lägg dem i pannan. Lökskivor och timjanskvistar får gärna följa med. Stek kotletterna 1 minut på varje sida tills de nätt och jämnt får färg. Lägg upp på ett ugnssäkert fat och efterstek 3-5 minuter i ugnen sedan potatisen tagits ut. Stektiden beror på hur tjocka kotletterna skurits. Kotletterna kan annars grillas på en alfolieklädd plåt högt uppe under ugnens grillelement på full styrka. De måste vändas.

5
<b>Servera:</b> Portionera kotletter, potatis och sås på varma tallrikar. Garnera med färska örtkvistar.


Kommentar:
Costolette d«agnello alla vernaccia, heter rätten på italienska.