Du behöver

  • 350 g makrillfilé rökt
  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl
  • 2.5 dl mjölk
  • citron rivet skal av 1
  • 1 tsk sardellpasta
  • ansjovisfilé eller 1 mosad
  • 6 st salladslökar finhackade
  • 1 msk persilja hackad färsk

Panering:

2 st ägg hopvispade
100 g ströbröd
6 dl olja till fritering

Garnering:

citronklyftor

Tillbehör:

tartarsås (för recept klicka på länken)

pommes frites (ur frysdisken)

Gör så här

1
Ta bort skinnet från fisken och dela den i mindre bitar. Smält smöret i en liten kastrull, rör ner mjölet och fräs i 2 minuter. Ta av från värmen och rör ner mjölken, lite i taget. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och sjud under omrörning tills blandningen är tjock och blank. Ta av kastrullen från värmen och rör ner fisk, citronskal, sardellpasta, salladslök och persilja. Blanda och häll över allt i en skål, täck över och kyl i minst 30 minuter, gärna längre.

2
Häll de hopvispade äggen och ströbrödet i varsin grund skål. Forma den kalla fisk- blandningen till små bullar och doppa dem i äggen. Låt överflödet droppa tillbaka i skålen. Rulla dem i ströbröd. Förvara i kylskåp.

3
Hetta upp oljan i fonduegrytan till 190 grader och flytta den sedan varsamt till det tända spritköket. Spetsa bullarna på fonduegafflar och koka dem i den heta oljan i 2-3 minuter eller tills de är frasiga. Garnera med citronklyftor och servera med tartarsås, pommes frites och gärna en sallad.


Kommentar:
Recept ur Fonduekokboken/ICA bokförlag. För fler fondue-recept klicka på länkarna.