Du behöver

  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 1 st sockerbit
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • 80 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 0.5 msk kanel
  • 1.5 msk strösocker

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader.

2
Smörj och bröa en rund kakform (utan hål i mitten).

3
Stöt kardemummakärnorna i en mortel tillsammans med en sockerbit.

4
Häll mjölet, sockret, kardemumman och bakpulvret i en stor skål. Lägg i smöret och finfördela det med fingrarna.

5
Häll ner mjölken i bunken och blanda ihop smeten med fingrarna. (Det blir kladdigt värre!) Du kan använda en sked, om du inte gillar att få smet på händerna.

6
Häll smeten i kakformen.

7
Blanda kanel och socker. Strö det över kakan.

8
Grädda i 35 minuter, längst ner i ugnen.


Kommentar:
Det här receptet är från 1930-talet då Ålstensbageriet en gång öppnade. Håkan använder det fortfarande. Det är en härlig kaka att baka, eftersom allt ska göras med händerna.