Du behöver
- 2 tsk kardemummakärnor
- 1 st sockerbit
- 5 dl vetemjöl
- 3 dl strösocker
- 1 msk bakpulver
- 80 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 0.5 msk kanel
- 1.5 msk strösocker
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader.
2
Smörj och bröa en rund kakform (utan hål i mitten).
3
Stöt kardemummakärnorna i en mortel tillsammans med en sockerbit.
4
Häll mjölet, sockret, kardemumman och bakpulvret i en stor skål. Lägg i smöret och finfördela det med fingrarna.
5
Häll ner mjölken i bunken och blanda ihop smeten med fingrarna. (Det blir kladdigt värre!) Du kan använda en sked, om du inte gillar att få smet på händerna.
6
Häll smeten i kakformen.
7
Blanda kanel och socker. Strö det över kakan.
8
Grädda i 35 minuter, längst ner i ugnen.
Det här receptet är från 1930-talet då Ålstensbageriet en gång öppnade. Håkan använder det fortfarande. Det är en härlig kaka att baka, eftersom allt ska göras med händerna.