Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • vetemjöl ca 9 dl
  • 1 st ägg till pensling

Fyllning:

200 g mandelmassa
2.5 msk vatten + limesaft
limefrukt eller 1
3 dl vispgrädde
florsocker till garnering

Gör så här

1
1. Smält smöret och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader.

2
2. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt salt, socker, degspad och ägg.

3
3. Blanda hjorthornssalt (kan bytas mot 1 tsk bakpulver) i det mesta av mjölet och arbeta in det till en smidig deg. Spara eventuellt lite mjöl till utbakning. Täck med bakduk och låt degen jäsa 30 minuter.

4
4. Ta upp degen och knåda den samman. Dela i 16 lika stora bitar och trilla bullar som sätts på papprad plåt. Täck med bakduk och jäs bullarna till dubbel storlek cirka 30 minuter.

5
5. Pensla med hopvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader 6-8 minuter till fin färg. Låt kallna på galler.

6
6. Rör mandelmassan smidig med vatten och pressad limesaft. Tillsätt finrivet citrusskal. Smula ner inkråm också om bullarna gröps ur.

7
7. Skär hatten av bullarna och klicka fyllning mitt på bullarna. Vispa grädden till fast skum att spritsa runt mandelmassan. Sätt på hatten och dofta florsocker och eventuellt rivet limeskal över.

8
8. Bullar som är fyllda med grädde förvaras i kylskåp, de övriga i rumstemperatur.