Du behöver

  • 1 kyld smördegsplatta ca 30 x 45 cm.
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • strösocker
  • Fyllning:
  • 3/4 dl strösocker
  • 3/4 dl vatten
  • 3 äggulor
  • 150 g rumstempererat smör
  • 50 g mörk (block)choklad
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

1
Gör strutar av smörgåspapper, cirka 8 x 11 cm stora, och fäst samman dem. Fyll strutarna med hopknycklad folie.

2
Sporra eller skär ut cirka 1/2-1 cm breda remsor av smördegen. Linda remsorna runt strutarna, på utsidan, börja i spetsen. Se till att varje varv täcker det föregående något. Lägg strutarna med skarven nedåt på papprad plåt.

3
Pensla dem med uppvispat ägg och strö över lite socker.

4
Grädda dem i 225 graders ugnsvärme, mitt i ugnen, i cirka 10-12 minuter.

5
Låt dem svalna på galler och lossa dem från papperstrutarna.

6
Koka ihop socker och vatten till en simmig lag.

7
Ta en droppe mellan tumme och pekfinger, lagen är färdig om det blir en tråd när du drar isär fingrarna.

8
Rör samman äggulorna i en skål. Tillsätt den heta sockerlagen i en tunn stråle under kraftig vispning, helst med elvisp. Låt krämen svalna.

9
Rör matfettet mjukt och smidigt. Tillsätt äggkrämen, lite i taget under omrörning, rör blandningen slät och smidig.

10
Smält chokladen i en skål över kokande vatten eller i mikron. Blanda ner vaniljsocker och den smälta chokladen. Låt krämen vila svalt om den inte tjocknar. Spritsa fyllningen i strutarna.


Kommentar:
Tips!
Fyll hornen med antingen lite citron- eller apelsinfromage, eller en kula vaniljglass och servera dem genast. Garnera gärna med bär.
Degen räcker till 6-8 små eller 4 stora horn.