Du behöver
- 25 g jäst
 - 3 dl vatten
 - 1 st ägg
 - 1 tsk salt
 - 1 l vetemjöl
 - 125 g smör eller margarin
 
Pensling:
                                                              3 msk matfett                       smält
                                                              1 st ägg
                                    
Gör så här
1
                Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet så det blir fingervarmt. Häll det över jästen så den löser sig. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet.
            
2
                Arbeta degen smidig. Ta upp den på ett väl mjölat bakbord. Kavla ut den till en jämn tjock platta cirka 25×40 cm.
            
3
                Hyvla matfettet med osthyvel till tunna skivor. Fördela dem över halva degen. Vik över den andra deghalvan och tryck till runtom kanterna.
            
4
                Kavla nu ut degen till en rektangulär platta som är cirka 1 cm tjock. Vik samman den plattan i tre delar. Svep plastfilm om och låt den vila svalt i cirka 30 minuter.
            
5
                Kavla ut den igen till en platta och vik samman i tre delar. Upprepa detta moment ytterligare en gång.
            
6
                Dela sedan degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång kaka som är cirka 10 cm bred och 40 cm lång.
            
7
                Sätt ugnen på 250 grader.
            
8
                Sporra eller skär ut trekanter och pensla dessa med smält matfett.
            
9
                Rulla dem till gifflar från basen mot spetsen, lägg dem på en papprad plåt och låt dem jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
            
10
                Pensla dem med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter.
            

                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            











                            
                            
                            







                            
                            
                            







