Du behöver

  • 5 st te koppar nybryggt grönt

Gör så här

1
Låt tet kallna och frys in i isfack, det tar ett par tre timmar. Mixa i hushållsmaskin (det kan gå hårt åt knivarna) eller handveva genom iskross. Eller stoppa isen i plastpåse, pressa ut luft och knyt till. Gå lös på påsen med brödkavel eller hammare tills isen är finkrossad.

2
Häll upp iskrosset i glas och låt smälta medan du tar en paus och sörplar smältande iste genom grovt sugrör.


Kommentar:
Grönt te är inte fermenterat, jäst, som bruna teblad, utan bara torkad färskvara. Bryggt och fryst ser det mer gult ut.
Som allmän vardagsdryck i Östern, har det fått ord om sig att vara ömsom sjukdomsförebyggande, ömsom hallucinogent.
Inga säkra belägg för någondera tycks finnas. Men faktum kvarstår: redan varmt grönt te släcker törsten och smakar förträffligt, milt och lite myntaartat, till asiatisk mat. Kylt är det än mer läskande.