Du behöver

  • 1 kg räkor med skal
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1 st saffran 0,5 g
  • 4 dl couscous
  • 1 st vitlöksklyfta
  • paprika orange
  • 0.5 st chilifrukt
  • 1.5 msk matfett
  • salt och peppar
  • 0.5 dl örter finhackade
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 st avokado

Gör så här

1
Skala räkorna. Koka upp buljongen och rör i saffran. Rör ner couscousgrynen. Lägg på ett lock och ta kastrullen från plattan. Låt grynen svälla och dra 5-6 minuter. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprikan och strimla chilifrukten fint. Smält matfettet och fräs upp lök, paprika och chili i en rymlig panna. Lägg i räkorna och låt dem fräsa med. Smaka av med salt och peppar.

2
Finhacka örterna och rör ner dem i crème fraiche. Vänd ner halva mängden ört-crème fraiche i räkfräset och låt allt koka upp. Skala, dela, kärna ur och tärna avokadofrukterna. Lägg ner avokadobitarna och couscousgrynen i röran. Rör om och se till att allt blir varmt. Lägg resterande ört-crème fraiche i en liten skål och couscousröran i en rymlig skål eller matlåda. Kan ätas kall eller värmas i mikro.

3
Lite smalare!

4
Crème fraiche innehåller 34 procent fett, den lätta 15 procent. Men gräddfil innehåller “bara” 12 procent, kesella 10 procent och kesella lätt 1 procent fett! Välj själv!


Kommentar:
Ur den egna lunchlådan vet du vad du får och styr själv smak och nyttighet. Enklaste sättet att fixa mat till lådan är att laga lite mer till middag.