Du behöver

  • 3 dl durumvete
  • vatten drygt 1 dl kallt

Gör så här

1
Fukta en vid och låg lerskål med vatten. Det är bra om skålen inte är för hal, så att den ger lite motstånd när grynsmå pastabollar rullas.

2
Strö ett tunt lager mjöl utöver skålbottnen samtidigt som fingrarna roterar lätt över bottnen. Späd droppvis med vattnet och tillsätt mer mjöl. Arbeta hela tiden med fingertopparna. Lätt, lätt, knåda inte. De små första smulorna drar åt sig mer mjöl vartefter detta strös i bunken.

3
Gör inte för stor sats i taget, det lämpar sig att bara göra på en deciliter av mjölet åt gången, och samla upp färdig pasta i en annan skål. Förtvivla inte om pastabollarna inte blir alldeles runda. Detta kommer med övning.

4
Pastan kan gärna torka i kylskåpet över natten, men går även bra att släppa ner direkt i kokande, saltat vatten och koka 3 minuter. Sila av vattnet i en sikt.

5
Fregola serveras som annan pasta, lämpar sig väl i sallader och kan även fräsas i stekpanna.