Du behöver
- ca 2 kg färsk torsk i skivor
- salt och vitpeppar
- 1/2 dl vatten
- 2-3 msk pressad citron
- 1 msk smör
- Senapssås:
- 2 1/2 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 1-2 msk smör eller margarin
- 1/2 tsk salt
- nymalen vitpeppar
- 1/2 dl mellangrädde
- 1-2 msk färdig skånsk senap
- 1 msk brunt senapsfrö + 1 msk vatten
- Tillbehör (valfritt):
- hackade inlagda rödbetor
- kapris
- brynta tärningar av rökt fläsk
- smält smör
- färskriven pepparrot
- hackad persilja
- hackat hårdkokt ägg
- hackad saltgurka
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader.
2
Lägg den skivade torsken på ett smort ugnsfast fat. Salta och peppra och häll på vatten, pressad citron och klicka på lite smör. Täck med folie och ugnsstek torsken i ugnens nedre del 30-35 minuter tills den är vit och ogenomskinlig. Tiden beror på torskskivornas tjocklek.
3
Senapssås:
4
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i kastrullen. Häll i resten av mjölken. Lägg i smör eller margarin och koka upp under omrörning. Sjud på svag värme 3-4 minuter. Smaksätt med salt och red med lite grädde. Rör i skånsk senap. Krossa senapsfröna i en mortel och häll på lite hett vatten innan senapen rörs i såsen. Gör i ordning alla tillbehören och lägg upp dem i skålar. Servera till torsken.