Du behöver

  • ca 2 kg färsk torsk i skivor
  • salt och vitpeppar
  • 1/2 dl vatten
  • 2-3 msk pressad citron
  • 1 msk smör
  • Senapssås:
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1-2 msk smör eller margarin
  • 1/2 tsk salt
  • nymalen vitpeppar
  • 1/2 dl mellangrädde
  • 1-2 msk färdig skånsk senap
  • 1 msk brunt senapsfrö + 1 msk vatten
  • Tillbehör (valfritt):
  • hackade inlagda rödbetor
  • kapris
  • brynta tärningar av rökt fläsk
  • smält smör
  • färskriven pepparrot
  • hackad persilja
  • hackat hårdkokt ägg
  • hackad saltgurka

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader.

2
Lägg den skivade torsken på ett smort ugnsfast fat. Salta och peppra och häll på vatten, pressad citron och klicka på lite smör. Täck med folie och ugnsstek torsken i ugnens nedre del 30-35 minuter tills den är vit och ogenomskinlig. Tiden beror på torskskivornas tjocklek.

3
Senapssås:

4
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i kastrullen. Häll i resten av mjölken. Lägg i smör eller margarin och koka upp under omrörning. Sjud på svag värme 3-4 minuter. Smaksätt med salt och red med lite grädde. Rör i skånsk senap. Krossa senapsfröna i en mortel och häll på lite hett vatten innan senapen rörs i såsen. Gör i ordning alla tillbehören och lägg upp dem i skålar. Servera till torsken.