Du behöver

  • 2 st squash à 400 g
  • 3 st tomater

Basilikaolja:

7.5 st basilikastjälkar färska
squash kärnhusen
1 st citron utan skal
1 st vitlöksklyfta
0.5 tsk salt
1 krm pepparmix
0.5 dl olivolja

Stekt svamp:

275 g svamp shiitake och champinjoner
1 tsk olivolja
salt pepparmix
1 msk japansk soja

Gör så här

1
Dela squashfrukterna och gröp ur lite av kärnhusen, så att en fördjupning bildas.

2
Placera squashhalvorna med snittytan upp i en liten långpanna. Skär av ett lock på tomaterna.

3
Lägg basilikastjälkarna i en mixer eller matberedare. Tillsätt de urgröpta kärnhusen. Skala citronklyftan och vitlöksklyftan. Lägg alltsammans i mixern och starta maskinen. Tillsätt olivoljan i en jämn stråle under gång. Smaksätt med salt och peppar. Låt maskinen gå tills blandningen är slät.

4
Fördela basilikaoljan rikligt över squashen. Häll även lite på tomaterna. Placera formen mitt i ugnen i 250 grader 15-20 minuter. Ställ tomaterna vid sidan om squashen när 5-7 minuter återstår av tiden i ugnen.

5
Ansa svampen och dela den i bitar. Hetta upp oljan och stek svampen några minuter. Salta och peppra. Tillsätt sojan och låt svampen puttra i den någon minut.

6
Servera den gratinerade squashen med tomaterna och svampen. Den som vill ha extra mättnad bjuder kokt ris smaksatt med till exempel saffran till.