Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 3 dl durumvetemjöl
  • vetemjöl ca 9 dl special

Gör så här

1
Smula ner jästen i degbunken. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt, durumvete och det mesta av vetemjölet.

2
Arbeta degen kraftigt i maskin. Degen ska vara ganska lös.

3
Täck bunken med plastfilm och låt degen jäsa 4-5 timmar (eller över natten) i kylen.

4
Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och vik den dubbel. Degen ska inte arbetas, men man kan platta ut den en aning med handen.

5
Skär degen i tre långa längder med en vass kniv. Vrid varje längd som en snodd och lägg försiktigt över dem på en bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa cirka 1 timme.

6
Grädda bröden mitt i ugnen i 275 grader cirka 12 minuter.


Kommentar:
Tips! Den som har mer bråttom kan använda ljummet degspad och jäsa degen bara cirka 45 minuter i bunken och 30 minuter på plåt.