Du behöver
- 1-1 1/2 kg urbenad lammstek (eller lammkött med ben, av bog eller rygg)
- vatten + 1 1/2 tsk salt per liter vatten
- ca 10 grovt krossade vitpepparkorn
- 2 lagerblad
- 4-6 kryddnejlikor
- 1 stor klyftad gul lök
- 1 morot i bitar
- dillstjälkar
- Sås:
- 6 dl buljong = kokspadet
- 2 dl mjölk
- 3-4 msk vetemjöl
- ca 1/2 tsk salt
- 1 tsk honung
- 2-3 msk pressad citron
- 1-2 krm mald vitpeppar
- 1-2 dl finhackad dill
- Att äta till:
- (färsk)potatis, sockerärter, morotsstavar, purjolöksskivor
Gör så här
1
Skär bort fett och hinnor från köttet. Lägg det sedan i en stor kastrull. Mät upp (för beräkning av salt) och häll på så mycket vatten att det gott och väl täcker köttet. Ta upp det ur kastrullen och koka upp vattnet med salt, kryddor, lök, morotsbitar och dillstjälkar. Lägg i köttet – som nu inte behöver skummas. Sänk värmen och sjud det hela sakta under lock cirka 1 1/4 timme,
2
eller tills köttet känns mört (och nästan kan lossas från eventuella ben).
3
Dra kastrullen från värmen och låt köttet ligga kvar i kokspadet cirka 20 minuter.
4
Ta upp köttet, skär det i skivor (eller bitar) och håll dem varma under aluminiumfolie. Eller hetta upp köttet i den färdiga såsen.
5
Sila buljongen/kokspadet och gör såsen:
6
Häll 6 dl i en kastrull och koka upp. Skaka eller rör ihop mjölk och vetemjöl till slät, klimpfri redning och vispa ner i buljongen. Sjud blandningen under vispning några minuter.
7
Smaka av med salt, honung, pressad citron och peppar.
8
Blanda sedan i dillen när det är precis dags att äta.
9
Koka potatis. Låt sockerärter, morotsstavar och purjolöksskivor koka för sig precis bara så länge att de blir nätt och jämnt mjuka.