Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 2 st äggulor
  • 1 dl lättöl
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • smält smör ca 1/2 dl
  • 2 st äggvitor

Att äta till:

laxrom eller forellrom
rödlök finhackad
crème fraîche eller matlagningsyoghurt eller tärnad rökt lax
purjolök nålfint strimlad
gräddfil

Gör så här

1
Rör ut jästen i lite av den ljummade mjölken. Vispa i resten av mjölken, gulor och lättöl. Tillsätt salt samt vete- och bovetemjöl och vispa smeten slät. Låt den jäsa övertäckt cirka 1 timme. Blanda i det smälta matfettet. Vänd till sist ner de hårt vispade vitorna.

2
Grädda tjocka plättar i plättlagg (cirka 3 msk smet till varje). Eller en i taget i stekpanna (cirka 1 dl smet till varje). Vänd blinierna när de jäst upp, stelnat på ytan och fått lite färg. Värmen får inte vara för stark!


Kommentar:
Om du inte vill, kan eller hinner grädda blinier i sista minuten går det faktiskt hyggligt bra att grädda dem i förväg och sedan värma blinierna cirka 10 minuter i svag ugnsvärme (125 grader). De blir lite plattare och något kompakta, men är ändå goda tillsammans med sina tillbehör.