Du behöver
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 2 citroner
- 50 g smör
- 75 g mörk blockchoklad
Gör så här
1
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt hälften av sockret och fortsätt vispa några min.
2
Tvätta och riv skalet av den ena citronen. Blanda citronskalet i marängsmeten. Klicka eller spritsa ut maränger på bakpappersklädd plåt. Grädda marängerna i 100°C, ca 1 1/2 tim. Låt dem kallna på galler.
3
Blanda äggulorna med resten av sockret i en kastrull. Pressa saften ur citronerna. Tillsätt citronsaft och matfett. Sjud citronkrämen på svag värme under omrörning tills den tjocknar. Låt kallna.
4
Bre citronkräm på hälften av marängerna tryck ihop dem två och två; en med citronkräm och en utan.
5
Smält blockchokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn. Ringla chokladen över marängerna.
6
Servera när chokladen stelnat.
7
Lägg eventuellt en klick vispgrädde på hälften av marängerna innan de trycks ihop.
Ett inslag i menyn “Festligt och prisvärt” som ingår i temafesten “Sparkalas för tidspressade festprissar”.