Du behöver

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 citroner
  • 50 g smör
  • 75 g mörk blockchoklad

Gör så här

1
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt hälften av sockret och fortsätt vispa några min.

2
Tvätta och riv skalet av den ena citronen. Blanda citronskalet i marängsmeten. Klicka eller spritsa ut maränger på bakpappersklädd plåt. Grädda marängerna i 100°C, ca 1 1/2 tim. Låt dem kallna på galler.

3
Blanda äggulorna med resten av sockret i en kastrull. Pressa saften ur citronerna. Tillsätt citronsaft och matfett. Sjud citronkrämen på svag värme under omrörning tills den tjocknar. Låt kallna.

4
Bre citronkräm på hälften av marängerna tryck ihop dem två och två; en med citronkräm och en utan.

5
Smält blockchokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn. Ringla chokladen över marängerna.

6
Servera när chokladen stelnat.

7
Lägg eventuellt en klick vispgrädde på hälften av marängerna innan de trycks ihop.


Kommentar:
Ett inslag i menyn “Festligt och prisvärt” som ingår i temafesten “Sparkalas för tidspressade festprissar”.