Du behöver

  • 250 g färsk pasta, gärna tagliatelle
  • 500 g frysta räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller olja
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 1/2 dl vatten + 1/2 dl vitt vin eller knappt 2 dl vatten + 1 msk citronsaft
  • 1 msk hummerfond
  • 1 påse saffran, 0,5 g
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • salt och peppar
  • 1 burk crème fraîche
  • 1 påse färsk spenat eller 1 paket
  • fryst bladspenat
  • 1 msk smör eller olja

Gör så här

1
Sätt på vatten till pastan i en rymlig kastrull. Tina räkorna och skala dem. Skala löken, skär den i tärningar och fräs några minuter i smöret. Rör ner mjölet och späd med vatten och vin (eller vatten + citronsaft) under omrörning. Smaksätt med fond, saffran och vitlök. Tillsätt crème fraîche och räkor och låt såsen bli genomvarm. Smaka av med salt.

2
Koka pastan i saltat vatten och låt rinna av. Fräs spenaten mycket hastigt i lite olja så den mjuknar något.

3
Värm tallrikarna genom att sätta dem på pastagrytan. (Få saker kallnar så snabbt som pasta.) Fördela spenaten i botten på tallrikarna. Lägg på en hög pasta och skeda över räksåsen. Veva över lite peppar och servera genast.

4
Att äta före eller till:

5
Snittar av baguette som penslas med en blandning av hackad bladpersilja, olivolja och finhackad vitlök som hastigt grillas i ugnen.


Kommentar:
Att dricka till: Ett gott vitt vin med tyngd av chardonnay och citrussmak av semilliondruvan är en nyhet sedan december från Australien, Hardy’s Chardonnay Semillion 1999 (6455-01), 58 kronor. Ett alkoholfritt förslag är fläderblomsdricka spetsad med färsk lime.