Du behöver

  • Focaccia:
  • 25 g färsk jäst
  • 1 1/2 dl ljummet vatten
  • 2 msk olja
  • 1/2 tsk salt
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • Rostbiff:
  • ca 1 1/2 kg färsk benfri rostbiff
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Sötsurt på rot:
  • 1 skalad gul lök
  • ca 500 g svartrötter
  • 1 stor (ca 150 g) färsk rödbeta
  • 1 liten morot
  • 1 stor (ca 200 g) majrova
  • 1-2 msk (oliv)olja
  • 1-2 msk brun farin
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1/2-1 tsk salt

Gör så här

1
Focaccia:

2
Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en slät deg och knåda den blank på bakbänk.

3
Jäs degen 1/2-1 timme under handduk. Dela den jästa degen i sex lika stora bitar. Kavla ut varje del så att den blir cirka 15 cm i diameter, nagga med gaffel och lägg på plåt. Grädda cirka 5 minuter i 225 grader varm ugn.

4
Rostbiff:

5
Be att få rostbiffen uppbunden runt om med snöre i butiken.

6
Sätt ugnen på 175 grader.

7
Gnid in köttet med salt och svartpeppar. Sätt en köttermometer mitt i köttet från ena kortsidan. Lägg det i en ugnssäker form eller liten långpanna och placera i ugnen. Nu ska köttet steka tills termometern visar 60 grader, 1 1/2-2 timmar. Ta ut rostbiffen, låt den vila under alfolie någon halvtimme och skär den sedan i skivor.

8
Sötsurt på rot:

9
Skiva löken. Skala rotsakerna. Skär svartrötterna i sneda skivor. Skiva och skär övriga rotsaker i korta stavar. Koka allt nästan mjukt i saltat vatten. Häll av vattnet. Stek rotsakerna i olja i stekpanna. Strö över socker och låt det finskurna få mörk fin färg. Tillsätt vinäger och vitlök. Låt vinägern koka in och smaka av med salt. Håll blandningen varm så länge.

10
Lägg upp: Värm bröden helt kort i ugnen och lägg dem på varma tallrikar. Fördela den varma rotsaksblandningen i en hög på varje bröd. Drapera skivor av rostbiffen runt om. Servera direkt.