Du behöver

  • 750 g potatis kokt kall
  • 3 msk smör margarin eller olja
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

1
Välj en fast potatissort som bibehåller fasonen. Annars blir det lätt mos av rätten.

2
Riv potatisen grovt eller skär den i små tärningar. Bryn hälften av matfettet i en rymlig stekpanna. Fördela potatisen jämnt i pannan, salta och platta till med stekspaden.

3
Stek på svag värme tills kakan går att vända, cirka 5 minuter. Stjälp upp den på ett lock eller en stor tallrik. Lägg resten av matfettet i stekpannan och låt det smälta innan kakan får glida tillbaka i pannan med den ostekta sidan nedåt. Stek ytterligare 5 minuter och servera direkt ur pannan.

4
Med rå potatis: Gör på samma sätt som i receptet ovan, men beräkna stektiden till 8-10 minuter på varje sida.

5
Gott till: Parmaskinka eller annat kallskuret, stekt fläsk, stekt korv, älgstek, renstek eller som egen rätt med sallad och bröd till.


Kommentar:
För fler klassiska potatisrätter, klicka på länkarna nedan!