Du behöver

  • 400 g färska rödbetor
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlök klyftor
  • 2 st morötter
  • 1 st vitkål (250 g), klyfta
  • 2 msk smör
  • 1.2 l vatten
  • 4 msk kalvfond
  • stjälkar några mejram
  • 1.5 msk vinäger
  • gourmetsalt (gourmet)salt
  • svartpeppar nymalen

Chèvrekräm:

chèvreost
0.67 dl crème fraîche (lätt)
1 krm svartpeppar nymalen
0.5 msk mejram hackad färsk

Gör så här

1
Skala betor, lök, vitlök och morötter, grovstrimla allt (utom en rödbeta) i matberedare eller på råkostjärn. Strimla även kålen.

2
Fräs smöret i en gryta, lägg i allt strimlet och låt det fräsa en stund utan att det får färg. Tillsätt vatten och fond, rör om, lägg i mejram och låt småputtra under lock 20-30 minuter. Riv den sista betan och blanda i den. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

3
Chèvrekräm: Blanda chèvreost och crème fraîche med en gaffel, rör i peppar och mejram. Servera klickvis i sopp-portionerna.