Du behöver

  • 1 kg potatis t
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Gör så här

1
Skala potatisarna och skiva dem till tunna löv. Skölj dem omedelbart i rikligt med kallt vatten ett par, tre gånger tills stärkelsen är borta. Låt droppa av och skaka slutligen skivorna i en stor handduk.

2
Smält smöret. Smörj en ugnssäker form. Varva potatislöven i formen med smält smör, som ringlas över, samt lite salt och peppar. Ringla till sist smör över ytan.

3
Grädda på nedre falsen i ugnen i 225 grader cirka 1 timme tills potatislöven känns mjuka och ytan fått gyllene färg. Servera potatisen varm direkt ur formen.

4
Gott till: Grillad kyckling, entrecôte, biffstek, lammstek, tjälknöl, stekta laxkotletter, kallskuret.


Kommentar:
I klassikern Potatis Anna ska de tunnskurna potatisskivorna egentligen först gå vägen om stekpannan, sedan varvas i form för en vända i ugnen och slutligen stjälpas upp på fat. Gör hellre denna kalaspotatis på vårt förenklade sätt. Då smälter också smalätare.
För fler klassiska potatisrätter, klicka på länkarna nedan!